Select your language. This page will be translated automatically.

Сьогодні Європейське агентство з лікарських засобів рекомендувало Єврокомісії схвалити вакцину американської компанії Moderna для її використання на теренах ЄС.

Незважаючи на всі організаційні складнощі, уряди держав-членів ЄС спільним фронтом долають проблему вакцинації своїх громадян та вирішують супутні економічні виклики. Практично щодня керівники інституцій та урядів країн ЄС звітують громадянам про вжиті заходи та заплановані кроки, підтверджуючи, що є “світло в кінці тунелю”.

За власною ініціативою міністри “Групи друзів Східного партнерства в ЄС” б’ють на сполох та офіційно закликають інституції ЄС простягнути руку допомоги громадянам Україні, Грузії, Молдові, Азербайджану, Білорусі та Вірменії і забезпечити якнайшвидшу передачу необхідного обсягу вакцин.

Натомість, Банкова продовжує відпочивати, “перші телефони” мовчать, чиновники годують обіцянками про можливі китайські вакцини, які ще треба сертифікувати, та ліниво і нерішуче спростовують перспективу вакцинації українців сумнівним та заполітизованим російським “Супутником”.

Як і щасливо ховаються за суспільними гаданнями на тему чи бути локдауну.

Водночас, в суспільстві розкручується істерія навколо таємної вакцинації українських чиновників, яка падає на поживний грунт загальної недовіри до влади.

Невже Банковій і далі не вистачає часу думати стратегічно ані у зовнішньополітичній, ані у медичній, ані в економічній, ані у будь-якій іншій сфері? На запасі міцності попередників не можна паразитувати вічно.

Добре, що Зе-команда знає як працювати у віртуальному вимірі. Однак, погано і загрозливо, що вона не має жодної уяви і хисту як бути у вимірі реальності. А відповідальність за власні провали та бездіяльність прагне швидко перекласти на інших.

Зокрема, в авральному та недиференційованому порядку висувається вимога перед послами отримати у будь-який спосіб по сотні тисяч вакцин кожен під загрозою організаційних висновків. Період дилетанства, залякування та нерішучості не може тривати вічно.

Головне – зберегти єдність і солідарність наших міжнародних партнерів і союзників, які продовжують думати і піклуватись за Україну, її добробут та майбутнє.  

 

Kostiantyn Yelisieiev
Телеграм-канал https://t.me/eliseiskipolya