Select your language. This page will be translated automatically.

Цікава історія розгортається навколо відносин високого рівня між Києвом і Вашингтоном.

Президентські вибори в США відбулися. Весь світ, затамувавши подих, чекає на формальну церемонію підрахунку голосів виборників, які, і сумнівів тут мало, віддали свою більшість за президента Байдена. Середа це зафіксує. Як і зафіксує вона нову реальність в американській політиці і підходах до співробітництва з партнерами. Реальність таку ж нову, як і «стару».

Знаючи нову адміністрацію Вашингтону не за переказами, переконаний, що там царюватимуть класичні підходи. І саме це викликає нерозуміння чому більш як за 60 днів, повноцінних два місяці, з першого офісу України не відбувся дзвінок у майбутній перший офіс США? Чому лідери двох країн так і не мали телефонних перемовин? Чому контакти з Вашингтоном немов завмерли в очікуванні?

Показово, що перше коло контактів-поздоровлень у новообраного президента США відбулося майже одразу після дня виборів, і в коло це Україна цього разу не потрапила. Тоді як у 2016 році, одразу після перемоги 45-го президента США, у такому першому колі Україна була присутня. Наївно думати, що тоді ситуація була більш сприятливою. Викликів було достатньо, але українська дипломатія тоді спрацювала на відмінно.

Відповіді на питання чому сьогодні все відбувається інакше і чому Україна випала з фокусу першої уваги Вашингтона можна шукати у набутій токсичності президента Зеленського для американської політики.

Або у кримінальних справах, які, не думаючи про майбутнє, відкривала нинішня українська влада проти Байдена.

А можна і в недолугому рішенні змінити нашого посла в США і саме на етапі перехідного періоду у Вашингтоні. Крок далекий від класичного.

Як би там не було, абсолютно точним є те, що нова адміністрація США направляє чіткий сигнал Києву про місце контактів з президентом Зеленським в його пріоритетах. А кроків (пропозицій) Києва у відповідь наразі непомітно.

До дня інавгурації Джо Байдена 20 січня залишаються лічені дні. Критично важливо знайти унікальний рецепт для налагодження діалогу високого рівня між Києвом і Вашингтоном.

Не можна весь час покладатися на «запас міцності» попередніх років і закулісну роботу тих, хто справді переживає за здоров’я стратегічного партнерства між Україною та Сполученими Штатами.  

 

Kostiantyn Yelisieiev
Телеграм-канал https://t.me/eliseiskipolya