Select your language. This page will be translated automatically.

Будь-яке рішення влади має спиратися на бездоганну легітимність. Адже справа не лише у тому, як його сприймуть в Україні. Питання в міжнародних партнерах і оцінках нашої держави у світі, який нас підтримує у протидії гібридним викликами Кремля.

Свобода слова належить до засадничих принципів і ЄС, і НАТО, повноправним учасником яких бачить себе і Україна. Попри однозначний позитив від рішення РНБОУ вдарити по п’ятій колоні Кремля в Україні, рупорам російської пропаганди, не можна недооцінювати і ризиків.

Москва отримує прекрасний шанс для очорнення України в очах західних партнерів. Візит головного дипломата ЄС Борреля в Москву саме в ці дні стане показовим своїми сигналами. Навряд чи він був озброєний на цей випадок, але не повинен опинитися «роззброєним».

Кремль підніме на найвищий рівень проблему свободи слова в Україні, і засідання РБ ООН вже наступного тижня не стане виключенням. Київ має не лише підготуватись до публічного виступу, а й роз’яснити свою позицію партнерами, на всіх дипломатичних площадках – від РЄ до ОБСЄ.

Російська пропаганда вичавить максимум з рішення РНБОУ для більшої токсичності України в очах Донбасу. Так звана «доктрина Пушиліна» отримує черговий аргумент з відповідними наслідками для переговорів і в ТКГ, як і на мінському та нормандському трекам.

Будемо сподіватися, що українська дипломатія отримала чіткі інструкції Банкової до проактивних дій по всіх напрямах. А не обмежилася сухим дописом англійською мовою в Твіттері Глави держави. Лише системність, продуманість та стратегічний підхід ведуть до перемоги. Інакше навіть правильне рішення у підсумку може опинитися програшним без належних аргументів, продуманості та юридичного обґрунтування.

І наостанок: саме зараз правильним було б ще одне рішення, хай би і по лінії РНБОУ, – щодо підтримки та захисту на рівні держави проукраїнського інформаційного патріотичного контенту незалежно від політичних уподобань та часом незручної критики. Це розвінчало б теорії змови на тему «зачистки інформаційного простору України» під побажання Банкової.  

 

Kostiantyn Yelisieiev
Телеграм-канал https://t.me/eliseiskipolya