Select your language. This page will be translated automatically.

Ніколи не був прихильником конспірологічних теорій, тому і сьогодні не довіряв би спробам об’єднати “тарифну турбулентність” навколо і газу, і електроенергії з перемовинами у нормандському форматі у Берліні.

Водночас, зі свого досвіду переговорів з російською стороною, точно знаю, що у Москві не гребують використовувати будь-які нагоди (особливо коли йдеться про слабкі сторони опонента) для того, аби змусити українську сторону прийняти неминучість програшу і оголосити капітуляцію.

Те, що з тарифами українська влада невчасно підставилася – погана новина. Спроба виправити ситуацію в авральному режимі, та ще отримавши сигнали стурбованості від МВФ, цілком очевидно виставлять і українських переговорників не у кращій формі 22 січня (дата наступної анонсованої зустрічі дипломатичних радників).

Ефективність протидії російському агресору за столом переговорів завжди залежала від внутрішньої стійкості в Україні, включно з енергетичною, яка натомість продовжує розмиватися непродуманими, хаотичними рішеннями і завищеними очікуваннями та обіцянками з підказок Банкової.

Гіршим за пусті обіцянки було б зараз пристати на будь-які “енергетичні пропозиції Росії”. А їх точно з’явиться, передусім на фоні останніх влучних санкційних ударів по “Північному потоку 2” та останніх пробних м’ячах з українського боку. І конспірологічного у цьому нічого немає, виключно національні інтереси (та неоімперські амбіції) Росії, для якої останні завжди були у пріоритеті.

Однак, з українськими національними інтересами інтереси Москви не мають нічого спільного.

Про це треба завжди пам’ятати на всіх площадках, у тому числі і на нормандській, і на мінській, які не мають стати “ширмою” для домовленостей з РФ всупереч національним інтересам України.  

 

Kostiantyn Yelisieiev
Телеграм-канал https://t.me/eliseiskipolya