Select your language. This page will be translated automatically.

Не без ложки дьогтю. Це, якщо коротко, про доповідь, підготовлену в Європарламенті для розгляду на пленарному засіданні 10 лютого. Серед головних очікувань наших партнерів від України – забезпечення верховенства права і зміцнення інституційної спроможності, боротьба з корупцією, відданість пришвидшеному руху шляхом реформ, а не відкату чи згортання, передусім у сфері правосуддя. Аби Київ серйозно поставився до цих очікувань, брюссельські партнери вправно заправили подане блюдо соусом “обумовленості” – як своєї допомоги, так і перспектив євроінтеграційних амбіцій України.

Що серед сигналів європейських партнерів в частині внутрішньополітичного розвитку України зацікавило найбільше?

Допомога ЄС Україні не є безумовною, а залежить від відданості Києва реформам та дотриманню принципів і цінностей ЄС. Сигнал чіткий і однозначний.

– Попри безпрецедентний рівень підтримки Україні, у т.ч. для боротьби з коронавірусом, у Брюсселі закликають Київ створити “сприятливий клімат” для інвестицій і швидко виконати узгоджені умови для виділення макрофінансової допомоги.

– Теми особливої уваги, де очікується більше прискіпливості щодо оцінок прогресу України – реформування сектору юстиції, державних підприємств, корпоративного управління, енергетика та боротьба з корупцією. Важливо, що з цим пов’язані як економічна, так і інвестиційна підтримка ЄС.

– Сигнал про уповільнення євроінтеграціі України. Лише 37% завдань, пов’язаних з виконанням Угоди про асоціацію, були виконані в 2019 році. Порівняно з 52% у 2018. Тема для подальших оцінок справжньої відданості влади йти шляхом євроінтеграції.

– Партнери закликають Київ більше уваги надавати не швидкості законодавчого процесу, а якості ухваленого законодавства.

– Чіткий наголос на важливості забезпечення незалежності Вищого антикорупційного суду та інших антикорупційних інституцій, неупередженого підходу до антикорупційних органів з метою забезпечення довіри та громадської підтримки боротьби з корупцією.

– Від Києва також очікують на прискорення реформи судової гілки влади, включно з, і це важливо, застереженнями щодо неприйнятності повернення до практики політично вмотивованих судових процесів та інструменталізації правосуддя проти політичних опонентів. Разом з цим Брюссель радить будь-які політичні розбіжності вирішувати у рамках політичного дискурсу, а не в судових інстанціях. – Тривожний заклик до припинення політично вмотивованого переслідування медіаканалів, включно шляхом відкликання ліцензій (йдеться про «Прямий» телеканал), та забезпечення захисту журналістів, громадських діячів від переслідування та залякування, недискримінаційного доступу до інформації. Натомість, Україні більше уваги слід надавати розвитку вільних і незалежних медіа, зміцнювати плюралізм ЗМІ, стратегічну комунікацію і медіаграмотність.

– Наголос на необхідності поновлення відданості України щодо боротьби з впливом олігархічних інтересів, які, якщо ними нехтувати, можуть серйозно підірвати реформи та підтримку України в цілому.

До честі наших європейських партнерів їхні критичні сигнали збалансовані позитивними месіджами. До таких слід записати заклик європарламентарів, відповідно до принципу “більше за більше”, розглянути питання про створення для трьох асоційованих з ЄС держав, включно з Україною, розширеної стратегії співпраці у сфері реформ та інвестицій, яка була б обумовленою, та не обмежувалась лише сферами розбудови інвестиційного потенціалу, транспорту, енергетики, юстиції та цифрової економіки, і відкрила б шлях до більш амбітного порядку денного інтеграції до ЄС.

І наостанок: дуже добре, що в резолюції Європарламенту чітко підтверджується право України, відповідно до ст.49 Договору про ЄС, претендувати на членство в ЄС, у разі відповідності критеріям. Чи скористається цим сигналом українська влада і подасть заявку на членство в ЄС, покаже час і послідовне та сумлінне виконання відповідних умов з метою реалізації стратегії, зафіксованої в Конституції України.  

 

Kostiantyn Yelisieiev
Телеграм-канал https://t.me/eliseiskipolya