Select your language. This page will be translated automatically.

Вже понад рік українська дипломатія разом зі Збройними Силами героїчно та самовіддано дають відсіч брутальній російській навалі проти української держави та міжнародного порядку. Наші дипломати та воїни показують максимум здібностей та розкривають увесь наявний потенціал для захисту нашої держави, незалежності і свободи. І коли, як не зараз, видно справжню сутність та ефективність кожного солдата та командира, кожного дипломата та посла.

Вважаємо, що рік після повномасштабного вторгнення є достатнім терміном, аби зробити попередню (хоча і суб’єктивну) оцінку державницької роботи керівників закордонних дипломатичних установ. Можливо, для певних послів така оцінка стане добрим заохочуюючим словом підтримки, а для інших – мотивацією для активнішої діяльності.

Готуючи наш «топ-ліст» десятки найпотужніших послів України воєнного часу брали до уваги як наявну у відкритому доступі інформацію про динаміку роботи посла, його доступ до вищих кабінетів та вплив на формування політики країни перебування щодо України, комунікаційну діяльність, виявлену креативність, рівень допомоги країни чи організації на цілі протидії російській агресії, так і відгуки про роботу послів від закордонних контактів, представників експертних та громадських кіл. Свідомо не підсумовували діяльність послів, які перебували на посаді менше півроку, даючи певний шанс на майбутнє.

Отже, наш рейтинг (в алфавітному порядку, бо всі вони – сучасний цвіт української дипломатії):

– Василь Боднар, Посол України у Туреччині. “Потрапити у десятку”. Саме такими словами можна охарактеризувати ефективність нашого посла в Анкарі, яскравого представника молодої генерації та одночасно класичної школи дипломатії. Тримати під контролем увесь вир дипломатичних маневрів у Туреччині та одночасно бути активним учасником відстоювання інтересів України є свідченням справжнього професіонала з перспективами.

– Наталія Галібаренко, Представник України при НАТО. Військова допомога Україні кується не лише у Рамштайні, а й, передусім, у Брюсселі. З викликами необхідності забезпечення високого рівня координації контактів та каналів допомоги впорається далеко не кожен, і це заслуговує на відзначення.

– Андрій Дещиця, Посол України у Польщі. Встановив найвищу планку ефективності своєї діяльності в надзвичайних умовах, рівень доступу до вищого керівництва держави та високе визнання приймаючою стороною. Зрештою не кожен посол удостоюється честі бути нагородженим Командорським хрестом із зіркою ордена «За заслуги». І це вищий пілотаж. Він дійсно показав майстер-клас дипломатичної роботи із забезпечення інтересів тимчасово переміщених осіб громадян України та сприяння доставці необхідних для нашої держави військових вантажів.

– Сергій Кислиця, Постійний представник України при ООН. Немов народжений для цієї посади, він чудово розкрив свій непересічний талант майстра влучного слова. Довів, що є найкращим, що має Україна в своєму дипломатичному арсеналі для відстоювання національних інтересів на площадці ООН саме у часи війни. На посту в Нью-Йорку він поза конкуренцією як професіонал та карʼєрний дипломат. Його діяльність – найстрашніший сон російських дипломатів.

– Оксана Маркарова, Посол України в США. У поєднанні з військово-дипломатичною «командою мрії» якісно та ефективно використовує увесь багаторічний багаж знань і контактів із представниками американського політичного та фінансового істеблішменту для консолідації та спрямування двопартійної підтримки не лише в Конгресі, урядових структурах і політологічних центрах, але й у міжнародних фінансових інституціях.

– Андрій Мельник, Посол України у ФРН. Він зміг довести, що українська дипломатія може бути (і насправді є) різноплановою та готовою до нестандартних і креативних підходів. Там, де приймаюча сторона уникає більшої амбітності, завжди є аргумент українського посла. Еволюція підходів Берліна щодо підтримки України – це і його заслуга, яку не применшити. Сьогодні він чи найбільш медійно розкручений посол.

– Ярослав Мельник, Посол України в Італії. Попри зміну еліт та традиційно специфічне ставлення Риму, він зміг не лише втримати підтримку України в Італії, але й розвинути її в цілком конкретні рішення та обсяги. Все це завдяки інтелігентності та професійності, глибокому розумінню тонкощів дипломатичного мистецтва, ефективність і продуманості кожного кроку та слова.

– Олександр Міщенко, Посол України в Латвії. Майстер системної роботи з центральними та місцевими елітами та яскравий доказ того, що українського посла мають знати у всіх кабінетах влади. Активно сприяв потужній латвійській допомозі українським волонтерам та силам ТРО ще з перших пекельних лютневих днів. Під його дипломатичним напором і наполегливістю Рига ще активніше робила все, що може, для перемоги України.

– Вадим Пристайко, Посол України у Великій Британії. Йому не вдалося розкритися ані на посаді Віце-премʼєр-міністра, ані міністра закордонних справ, ані заступника Глави Офісу Президента. Водночас він, здається, знайшов себе у Лондоні, де хист професійного дипломата та мовна вправність увійшли в унісон із завзятою принциповою підтримкою з боку британського уряду. Незважаючи на зміну політичного ландшафту в Британії, зміг швидко зорієнтовувати його на захист інтересів України. Результат – найвищий рівень союзництва між Києвом та Лондоном.

– Всеволод Ченцов, Представник України при ЄС. Кулуарна дипломатія, в якій все вирішується за лаштунками, – це Брюссель, де чужий буде довго прокладати шлях коридорами Євросоюзу. Як писав метр української дипломатії Анатолій Зленко, “дипломатія – досить невдячна робота”, адже “дипломатичні перемоги” як правило “привласнюють інші”. Проукраїнський голос чутно з кожного брюссельського кабінету, видно в кожному документі та резолюції. Як результат, кандидатський статус в ЄС та потужний рівень всебічної, в тому числі військової підтримки.

Прикметно, що переважна більшість із названих десяти найкращих послів України є професійними та карʼєрними дипломатами, народженими і вихованими дипломатичною школою України. Вдячні всім українським дипломатам і всім воїнам ЗСУ за самовіддану службу на захисті України.

 

Костянтин Єлісєєв

Телеграм-канал “Єлісєйські поля”

Фото: president.gov.ua