Select your language. This page will be translated automatically.

Візит наступного тижня діючого голови ОБСЄ Анн Лінде – це безумовно візит надійного партнера України. Нагадаю, Швеція є одним з послідовних адвокатів проєвропейської України, прихильно ставилася до нашої ініціативи щодо розгортання миротворчої місії ООН на Донбасі, є одним із співавторів Східного партнерства. Ще до початку свого головування в ОБСЄ Стокгольм продемонстрував принциповість, акцентувавши в своїх пріоритетах і на питанні Криму. Переконувати у підтримці України такого співрозмовника не треба – слід бути максимально конкретним і відвертим.

– Це можливість актуалізувати питання неконтрольованої Україною ділянки кордону і встановлення моніторингу над нею з боку ОБСЄ відповідно до мінських домовленостей (ОБСЄ уже готувало відповідну концепцію).

– Це необхідність залучити головування до пошуку ресурсів і формування консенсусу навколо посилення технічних можливостей СММ ОБСЄ для моніторингу ситуації на окупованих територіях.

– Це нагода обговорити шляхи внесення тематики Криму до порядку денного ОБСЄ.
Добре, що ще минулого року Київ активно включився в діалог зі Швецією, про що свідчить інтенсивність контактів. Однак, на що не варто сподіватися, що Стокгольм вирішить всі проблеми щодо Донбасу і Криму.
Правильним було б чітко і конкретно окреслити головуванню ОБСЄ дорожню карту щодо деокупації Донбасу на 2021 рік.

– Не пропонувати за закритими дверима сумнівні компроміси, а чітко артикулювати питання першочерговості виконання безпекових положень мінських домовленостей. Не говорити про проведення місцевих виборів на Донбасі у березні 2021 року, як це робили українські можновладці минулого року.

– Не пасивно фіксувати відсутність прогресу, а проактивно акцентувати увагу на питанні кордону, включно із створенням додаткової робочої підгрупи з питань кордону в ТКГ.

– Не повторювати ритуальні заклинання про зміни у мінських домовленостях, а пробивати безперешкодний і повний доступ СММ до окупованого Донбасу і технічне оснащення місії для ефективного здійснення такого моніторингу.

І головне, не треба шкодити головуванню своїми непродуманими ініціативами, подібними до плану Зеленського-Кравчука, де від ОБСЄ вимагалося в короткі терміни збільшити місію ОБСЄ до 1500 чоловік чи реанімування уже відпрацьованих ініціатив про озброєння місії ОБСЄ. І ще одне. Українська сторона має бути готовою визнати хибність ініціативи Зеленського щодо проведення т.зв. опитування громадян (п’ять питань) під час місцевих виборів у жовтні 2020.

 

Костянтин Єлісєєв
Телеграм-канал https://t.me/eliseiskipolya
Фото: Укрінформ