Select your language. This page will be translated automatically.

Офіційне оголошення саміту Байден-Путін у Женеві 16 червня несподіванкою не стало. Розмови про це точилися в дипломатичних колах тривалий час. Попри відсутність ілюзій щодо прориву вже за результатами першої зустрічі в Женеві, її проведення стане визначальним як мінімум до наступних переговорів, якщо не на весь термін демократичної адміністрації США. Висловлений сигнал під час цієї зустрічі – на вагу золота.

Україна має бути в першій обоймі Байдена. Хай краще за результатами перемовин сторони заявлять про грунтовні розбіжності, але не можна допустити, щоб тема України опинилася в блоці “різне” – “девальвувала” на фоні інших безпекових викликів. Це принципово.

Що робити вітчизняній дипломатії?

По-перше, вже працювати над можливістю особистої зустрічі Зеленський-Байден в Європі, бажано, напередодні переговорів з Путіним. Телефонні перемовини. Будь-який контакт. Щонайменше – послання президента Зеленського на адресу Байдена з фіксацією українського бачення ролі США у мирному процесі та протидії російській агресії.

По-друге, невідкладний візит конфідента Банкової до Вашингтону для проведення консультацій з «командою Байдена» із викладенням позицій України щодо ключових питань національної безпеки (Донбас, Крим, оборонна зброя, енергетика) та геополітичних інтересів (вступ до НАТО та ЄС, укладення безпекової угоди з США).

По-третє, активізація контактів по лінії Ради нацбезпеки, МЗС-Держдеп, Конгрес-Рада для підсилення критичних для Києва змістовних сигналів напередодні зустрічі Байден-Путін у Женеві.

По-четверте, мобілізація контактів Банкової та МЗС з країнами Сімки, ЄС та НАТО для формування позитивного для України змісту дискусій лідерів Заходу з Байденом напередодні Женевського саміту.

По-п’яте, пришвидшити вручення вірчих грамот новопризначеним послом України в США Маркаровою, без чого максимум чим вона може займатись – це «кавова дипломатія».

По-шосте, слід максимально інтенсифікувати комунікаційну кампанію. Забезпечити помітну присутність позиції України в американських медіа. Активізувати “групу підтримки” України в Конгресі та експертному середовищі. Максимально задіяти потенціал української діаспори в США. Це саме той випадок, коли “кашу маслом не зіпсуєш”.

І наостанок: символічно і важливо, що Байден зустрічатиметься з Путіним після широкого кола контактів з лідерами Сімки, НАТО та ЄС, які заплановані на 14-15 червня. Це теж площадка для активних дій української дипломатії. Всі наші друзі мають зарядити Байдена на пріоритетність підтримки України. В Женеву американський лідер має прибути як лідер Заходу, який представляє колективну позицію глобальної демократичної спільноти. Слід забезпечити, щоб Байден в Женеві точно говорив про Україну і за Україну, робив це з позиції сили, захисту євроатлантичних перспектив, єдності і солідарності з Києвом.

 

Костянтин Єлісєєв
Телеграм-канал https://t.me/eliseiskipolya